Kuopion ja Karjalan hiippakunta • Suomen ortodoksinen kirkko • Konstantinopolin ekumeeninen patriarkaatti

Kuinka ihmeellinen onkaan suuruutesi.

Katkelma kiitosakatistoksesta

Kuinka ihmeellinen onkaan suuruutesi.

Katkelma kiitosakatistoksesta

Pyhäkköjen seurakunta

Seurakuntamme omistaa useita kirkkoja ja tsasounia eli rukoushuoneita. Seurakunnan alueella sijaitsee myös yksityisiä tsasounia, joissa toimitamme palveluksen pyhäkön juhlana vuosittain. Pyhäköt on aina pyhitetty jonkun pyhän tapahtuman tai ihmisen muistolle, joiden mukaan vietetään vuosittaista pyhäkköjuhlaa eli praasniekkaa. Alla olevasta kartasta ja sitä seuraavasta tekstistä löytyvät pyhäkköjen ja seurakuntasalien sijainnit ja yhteystiedot.

Joensuun keskusta ja lähialueet
Joensuu ‒ Seurakuntatalo ‒ Kuhasalo ‒ Hautausmaa ‒ Ortodoksinen seminaari (kirkkokunnan) ‒ Kontiolahti ‒ Eno ‒ Heinävaara ‒ Sikrenvaara
 
Keski-Karjalan alue (eteläinen)
Kitee (kirkko ja seurakuntasali) ‒ Honkavaara
 
Lieksan ja Pielisen-Karjalan alue (pohjoinen)
Lieksa ‒ Seurakuntasali ‒ Kirkkopuisto ‒ Viekijärvi ‒ Vuonisjärvi ‒ Lontsiniemi ja Konttinen (yksityisiä)
 
Vaara-Karjalan alue (itäinen)
Sonkajanranta ‒ Hoilola ‒ Saarivaara ‒ Tuupovaara ‒ Kovero ‒ Valkeavaara (yksityinen)
 
Ilomantsin kappeliseurakunta (itäinen)
Ilomantsi ‒ Seurakuntakeskus ‒ Mutalahti ‒ Hattuvaara ‒ Sonkaja ‒ Huhus ja Parppeinvaara (yksityisiä)

Joensuun keskusta ja lähialueet

Joensuun keskustassa ja lähialueilla sijaitsee useampia pyhäkköjä. Joensuun seurakuntasalia vuokrataan muistotilaisuuksiin sekä juhla-, konsertti- ja kokouskäyttöön. Myös Enossa sijaitsevaa Sikrenvaaran leirikeskusta vuokrataan. Varaukset tehdään Joensuun seurakunnan virastosta. Kirkon läheisyydessä on seurakunnan omistama Asunto-osakeyhtiö Joensuun Vuokrapääsky. Keskustassa jumalanpalveluksia on viikoittain, lähialueilla harvemmin. Seurakuntasalilla kokoontuu useita eri toimintapiirejä ja ryhmiä.

JOENSUUN PYHÄN NIKOLAOKSEN KIRKKO

Joensuun Pyhän Nikolaoksen kirkko 

Kirkkokatu 32, 80100 JOENSUU
Temppelijuhla 6. joulukuuta 
Isännöitsijä Eeva Koskentie, puh. 050 307 1259

Pyhä Nikolaos Ihmeidentekijä on eräs rakastetuimmista ortodoksista pyhistä, jonka kunniaksi on nimetty monia kirkkoja. Nikolaos rakasti hyväntekemistä ja teki lukuisia ihmeitä. Pyhäinjäännökset siirrettiin myöhemmin Myrrasta Etelä-Italian Bariin. Ne vuotavat pyhää mirhaa, jota kutsutaan pyhän Nikolaoksen mannaksi.

Joensuun seurakuntatalo 

Kirkkokatu 32, 80100 JOENSUU

Seurakuntatalo sijaitsee kirkon lähellä, tien toisella puolella (seurakuntasali, kerhohuoneet, virasto ja työntekijöiden toimipisteet). Seurakuntasalin seinälle maalattuun kookkaaseen ikoniin on kuvattu Kristus, Jumalanäiti ja Karjalan valistajat sekä pyhä Nikolaos Ihmeidentekijä, Lyykian Myrran arkkipiispa.

Kuhasalon ikonikatos.jpg

Kuhasalon kalmiston ikonikatos 

Luostarintie, 80220 JOENSUU 

Kuhasalossa sijaitsi 1500-luvulla Laatokan Valamon sivuluostari. Tämä erämaaluostari tyhjeni ilmeisesti 1600-luvun alkupuolella ajan levottomuuksien vuoksi. Joensuun ortodoksinen seurakunta pystytti ikonikatoksen sen lähistöllä sijainneen luostarin ja kilvoittelijoiden muistoksi seurakunnan viettäessä satavuotisjuhliaan vuonna 1993.

Hautausmaan Pyhän ristin tsasouna

Joensuun ortodoksinen hautausmaa
Nurmeksentie 1, 80100 JOENSUU
Temppelijuhla 14. syyskuuta 
Isännöitsijä Jarkko Kärnä, puh. 045 111 53 71
 

Kirkko viettää pyhän ristin ylentämisen juhlaa muistaen ristin pyhäinjäännösten löytämistä keisarinna Helenan toimesta 300-luvulla. Jo Raamatussa risti saa suuren arvon Herran uhrin vuoksi: ”Niin kuin Mooses autiomaassa nosti käärmeen korkealle, niin on myös Ihmisen Poika korotettava, jotta jokainen, joka uskoo häneen, saisi iankaikkisen elämän” (Joh. 3:14). Pyhän ristin kunnioitus kirkossa on Vapahtajan kunnioitusta.

Hautausmaan Pyhän ristin tsasouna

Pyhän Johannes Teologin kirkko

Joensuun ortodoksisen seminaarin kirkko
Torikatu 41, 80100 JOENSUU
Temppelijuhla 26. syyskuuta
Kirkkokunnan omistuksessa

Pyhä apostoli ja evankelista Johannes Teologi on yksi kahdestatoista Jeesuksen opetuslapsesta. Lisänimensä hän sai syvällisen teologiansa vuoksi. Johannes on apostoli Jaakobin veli. Johannes joutui vainotuksi ja karkotukseen Patmoksen saarelle. Hän kuoli Efesossa.

Kontiolahden Kristuksen taivaaseenastumisen kirkko

Keskuskatu 53, 81100 KONTIOLAHTI
Temppelijuhla helatorstaina, Kristuksen taivaaseenastumisena
Isännöitsijä Marko Mikkonen, puh. 050 375 6971

Jeesus nousi ristinkuolemansa jälkeen kuolleista, astui ylös taivaaseen, istui Isän oikealle puolelle ja tulee aikanaan tuomitsemaan koko maailman. Ihmiseksi tullut Jumalan Poika, Jeesus Kristus, kohotti ruumiissaan ihmisyyden taivaaseen, jotta jokainen voisi pyhän kirkon yhteydessä elää Jumalalle, kasvaa kohti täyttä ihmisyyttä ja löytää tien ikuiseen elämään Jumalan luona.

Enon Kristuksen kirkastumisen tsasouna

Tornitie 8, 81200 ENO
Temppelijuhla 6. elokuuta
Isännöitsijä Mauri Pottonen, puh. 050 436 4819

Evankeliumissa Jeesuksen olemus muuttui Taborin vuorella kirkkaaksi. Vuorella ilmestyivät myös profeetat Mooses ja Elia. Näin opetuslapsille osoitettiin Kristuksen jumaluus ja jumaluuden luomaton valo. Ihmisen on mahdollista Jeesuksen yhteydessä kasvaa vähitellen kohti täyttä ihmisyyttä eli jumaloitumista.

Heinävaaran Kristuksen käsittätehdyn ikonin tsasouna

Heinävaarantie 140, 82110 HEINÄVAARA
Temppelijuhla 16. elokuuta
Isännöitsijä Vesa Rojo, puh. 0400 835 758

Kristuksen käsittätehty ikonityyppi syntyi, kun lepraa sairastava Edessan ruhtinas Agbar kuuli sanoman Kristuksesta ja uskoi häneen. Tradition mukaan Agbar lähetti palvelijansa Jeesuksen luokse toivoen, että tämä voisi maalata Herrasta kuvan. Kuvan maalauttamisen sijaan Jeesus painoi kasvonsa kankaaseen, johon jäi kasvokuva. Alkuperäinen kuva tuhoutui 1200-luvun tienoilla. Ikonityyppi on hyvin rakastettu.

Sikrenvaaran Pyhien Karjalan valistajien kappeli

Sikrenvaaran leirikeskus
Koveronvaarantie 2, 81320 KUISMAVAARA
Temppelijuhla Karjalan valistajien päivä (liikkuva juhla)
Isännöitsijä Hannu Nuutinen, puh.
 

Karjalan valistajina pidetään ainakin kuuttakymmentäseitsemää Karjalassa, Lapissa, Inkerissä ja Vepsässä sekä Äänisjoen ja Vienanjoen alajuoksuilla 1100–1600-luvuilla elänyttä kilvoittelijaa. Heidän joukossaan on lähetyssaarnaajia, luostarien perustajia, erämaakilvoittelijoita ja paikallisia pyhiä kilvoittelijoita. He toivat ortodoksisen uskon Karjalaan ja Suomeen.

Keski-Karjalan alue (eteläinen)

Keski-Karjalan alueella sijaitsee yksi kirkko ja yksi tsasouna eli rukoushuone. Kiteen pyhäkön yhteydessä olevaa seurakuntasalia vuokrataan. Varaukset tehdään seurakunnan viraston kautta.

Kiteen Pyhän Kolminaisuuden kirkko ja seurakuntasali

Valamontie 4, 82500 KITEE
Temppelijuhla helluntaina ja 9. marraskuuta
Isännöitsijä Markku Ylönen, puh. 044 591 3563
Kirkon yhteydessä on seurakuntasali

Kirkon koko elämä on Pyhän Kolminaisuuden kumartamista ja palvomista. Herramme Jeesuksen Kristuksen armo, Isän Jumalan rakkaus ja Pyhän Hengen osallisuus ympäröi, ravitsee ja johdattaa Kristuksen kirkkoa läpi aikakausien. Usko Kolmiyhteiseen Jumalaan on pelastuksemme perusta.

Honkavaaran Pyhän Johannes Kastajan tsasouna

Rekivaarantie 24, 82200 HAMMASLAHTI (Honkavaara)
Temppelijuhla 24. kesäkuuta
Isännöitsijä Raimo Räntinen, puh.

Pyhä Johannes Kastaja on Jeesuksen edelläkävijä ja serkku, joka kastoi hänet Jordanissa. Johannes kutsui ihmisiä kääntymykseen ja Herran vastaanottamiseen. Hänet tunnetaan lisänimellä Edelläkävijä. Kuningas Herodes mestautti Johanneksen, koska hän arvosteli kuninkaan kelvotonta elämäntapaa.

Lieksan ja Pielisen Karjalan alue (pohjoinen)

Lieksan ja Pielisen Karjalan alueella sijaitsee useampia pyhäkköjä ja Lieksassa myös seurakuntasali. Lieksan seurakuntasalilla kokoontuu eri toimintapiirejä ja ryhmiä. Salia voi vuokrata tilaisuuksia varten. Vuokraus tapahtuu seurakunnan viraston kautta.

image-13.png

Lieksan Pyhän profeetta Elian kirkko

Iljankatu 14, 81700 LIEKSA
Temppelijuhla 20. heinäkuuta
Isännöitsijä Matti Joska, puh. 040 745 8535

Pyhä profeetta Elia on eräs maineikkaimmista Vanhan testamentin profeetoista, joka kohtasi monia vaikeuksia, mutta teki myös lukuisia ihmeitä. Profeetta Elia kukisti Jumalan Hengen voimalla epäjumalanpalveluksen. Hänet otettiin tulisissa vainuissa taivaaseen. Profeetta Elisa teki Elian viitan pyhäinjäännöksen avulla ihmeen.

Lieksan seurakuntasali

Saavankatu 2, 81700 LIEKSA

Seurakuntasali on vuonna 1937 valmistunut entinen ortodoksinen rukoushuone, jonka käyttötarkoitus muutettiin isomman Elian kirkon valmistuttua vuonna 1960.

Kuva

puuttuu

toistaiseksi

Kirkkopuiston Kristuksen kirkastumisen tsasouna

Lieksan kirkkopuisto
Temppelijuhla 6. elokuuta
Isännöitsijä Jyri Sarjasto, puh. 0400 271 122
Tsasouna on vuodelta 1797
 

Evankeliumissa Jeesuksen olemus muuttui Taborin vuorella kirkkaaksi. Vuorella ilmestyivät myös profeetat Mooses ja Elia. Näin opetuslapsille osoitettiin Kristuksen jumaluus ja jumaluuden luomaton valo. Ihmisen on mahdollista Jeesuksen yhteydessä vähitellen kasvaa kohti täyttä ihmisyyttä eli jumaloitumista.

Vuonisjärven Jumalansynnyttäjän kuolonuneen nukkumisen tsasouna

Kylätie 5, VUONISJÄRVI
Temppelijuhla 15. elokuuta
Isännöitsijä Sari Gromov, puh. 050 539 8484

Kirkon perinteen mukaan opetuslapset kokoontuivat apostoli Tuomasta lukuun ottamatta Neitsyt Marian kuolinvuoteen äärelle. Marian sielu kohotettiin taivaaseen Kristuksen ja enkelijoukkojen saattamana. Tuomaksen saavuttua hauta avattiin ja havaittiin tyhjäksi: Maria oli otettu ruumiillisesti taivaaseen (vrt. Matt. 27:51-53). Hän meni Elämän äitinä Elämän luo rukoillakseen sielujemme puolesta.

Viekijärven Pyhän Nikolaoksen tsasouna

Kannelkoskentie 3, VIEKIJÄRVI
Temppelijuhla 9. toukokuuta
Isännöitsijä Pentti Tapanen, puh. 050 574 9118

Pyhä Nikolaos Ihmeidentekijä on eräs rakastetuimmista ortodoksista pyhistä, jonka kunniaksi on nimetty monia kirkkoja. Nikolaos rakasti hyväntekemistä ja teki lukuisia ihmeitä. Pyhäinjäännökset siirrettiin myöhemmin Myrrasta Etelä-Italian Bariin. Ne vuotavat pyhää mirhaa, jota kutsutaan pyhän Nikolaoksen mannaksi.

Lontsinniemen Konevitsalaisen Jumalanäidin ikonin tsasouna

Lontsinniemi, Viensuuntie, 81820 KYLÄNLAHTI
Temppelijuhla 10. heinäkuuta
Yksityisessä omistuksessa

Konevitsalainen Jumalanäidin ikoni tunnetaan ihmeitätekevänä. Sen ääressä tapahtuu yhä ihmeitä ja saadaan rukousvastauksia. Ikonin toi perimätiedon mukaan Konevitsan saarelle luostarin perustaja pyhittäjä Arseni vuonna 1398. Ihmeitätekevä Konevitsan Jumalanäidin on Heinävedellä sijaitsevan Valamon luostarin aarre.

Kuva

puuttuu

toistaiseksi

Konttisen Pyhän ylienkeli Gabrielin tsasouna

Konttisentie (joissakin karttahauissa: Konttinen) 13 b, 81700 LIEKSA
Temppelijuhla 13.7.
Yksityisessä omistuksessa
 

Ylienkeli Gabriel lähetti Neitsyt Marialle ja ihmisille ilmoituksen Vapahtajan syntymästä. Hän ilmoitti Vanhan testamentin aikaan nasiiri Simsonin syntymästä ja selitti profeetta Danielille näyn Meedian ja Persian kuninkaiden kaatumisesta. Hän myös ilmestyi lapsettomille Joakimille ja Annalle ja kertoi Neitsyt Marian syntymisestä. Gabriel johdatti myös paimenet kedolta Jeesuksen syntymäluolalle ja varoitti pyhää perhettä kuningas Herodeksesta. Ylienkeli Gabriel vieritti kiven pois Herran haudan suulta ja ilmoitti mirhantuojanaisille Jeesuksen ylösnousemuksesta.

Vaara-Karjalan alue (itäinen)

Vaara-Karjalan alueella seurakunnalla on useitä pyhäkköjä. Sonkajanrannassa on myös kirkkotupa, joka ei ole seurakunnan omistuksessa, mutta jossa vietetään toisinaan seurakunnan juhlia.

Sonkajanrannan Pyhän Hannan kirkko

Kirkkotuvantie 3, 82815 JOENSUU (Sonkajanranta)
Temppelijuhla 3. helmikuuta
Isännöitsijä Urpo Savinainen, puh. 0400 377 469

Iäkäs leski, naisprofeetta Hanna palveli Jumalaa Jerusalemin temppelissä paastoten ja rukoillen. Hän sai vastaanottaa Jumalan pyhässä temppelissä Kristus-lapsen yhdessä vanhus Simeonin kanssa. Sonkajanrannan kirkko rakennettiin pyhän marttyyri ja tunnustaja Johannes Sonkajanrantalaisen (8.3.) ja paikallisen ortodoksisen nuorisoseuran vaikutuksesta. Se valmistui vuonna 1915.

Hoilolan Pyhän Nikolaoksen kirkko

Tsiikontie 6a, 82760 HOILOLA
Temppelijuhla 9. toukokuuta
Isännöitsijä Hannu Pankka, puh. 050 566 1431

Pyhä Nikolaos Ihmeidentekijä on eräs rakastetuimmista ortodoksista pyhistä, jonka kunniaksi on nimetty monia kirkkoja. Nikolaos rakasti hyväntekemistä ja teki lukuisia ihmeitä. Pyhäinjäännökset siirrettiin myöhemmin Myrrasta Etelä-Italian Bariin. Ne vuotavat pyhää mirhaa, jota kutsutaan pyhän Nikolaoksen mannaksi.

Saarivaaran Kristuksen kirkastumisen tsasouna

Hoilolantie 42, 82769 JOENSUU
Temppelijuhla 6. elokuuta
Isännöitsijä Sirpa Nissinen, puh. 0500 186 284

Evankeliumissa Jeesuksen olemus muuttui Taborin vuorella kirkkaaksi. Vuorella ilmestyivät myös profeetat Mooses ja Elia. Näin opetuslapsille osoitettiin Kristuksen jumaluus ja jumaluuden luomaton valo. Ihmisen on mahdollista Jeesuksen yhteydessä vähitellen kasvaa kohti täyttä ihmisyyttä eli jumaloitumista.

Tuupovaaran Kristuksen käsittätehdyn ikonin kappeli

Lähdetie 1, 82730 TUUPOVAARA
Temppelijuhla suuren paaston ensimmäinen sunnuntai, ortodoksisuuden sunnuntai
Isännöitsijä Pekka Haimakainen, puh. 050 412 5825

Kristuksen käsittätehty ikonityyppi syntyi, kun lepraa sairastava Edessan ruhtinas Agbar kuuli sanoman Kristuksesta ja uskoi häneen. Tradition mukaan Agbar lähetti palvelijansa Jeesuksen luokse toivoen, että tämä voisi maalata Herrasta kuvan. Kuvan maalauttamisen sijaan Jeesus painoi kasvonsa kankaaseen, johon jäi kasvokuva. Alkuperäinen kuva tuhoutui 1200-luvun tienoilla. Ikonityyppi on hyvin rakastettu.

Koveron Pyhittäjä Herman Alaskalaisen tsasouna

Töriseväntie 1, 82710 KOVERO
Temppelijuhla 9. elokuuta
Isännöitsijä Merja Kuukkanen, puh. 050 555 2660

Pyhittäjä Herman lähetettiin muutamien muiden munkkien joukossa Valamon saarelta lähetystyöhön Alaskaan vuonna 1793. Tuhansia kääntyi ja heidät kastettiin. Herman kilvoitteli Kuusisaaressa erakkona, palveli uskovaisia, puolusti halveksittuja ja julisti evankeliumia. Hän sai ihmeidentekemisen ja ennalta näkemisen lahjan. Herman Alaskalainen luetaan myös Karjalan valistajien joukkoon.

Pyhän Georgios Voittajan tsasouna (Valkeavaara)

Vatalantie, 82140 KIIHTELYSVAARA
Temppelijuhla 23. huhtikuuta
Yksityisessä omistuksessa

Pyhä suurmarttyyri Georgios surmasi eräässä kylässä epäjumalana palvotun käärmeen. Teon seurauksena 25 000 ihmistä kääntyi ja heidät kastettiin. Tämän tapahtuman muistoksi Georgioksen ikoniin on kuvattu lohikäärme. Georgios kärsi marttyyrikuoleman 300-luvun alussa. Hänen vankeutensa ja kidutuksensa aikana tapahtui lukuisia ihmeitä, minkä seurauksena lukuisat ihmiset kääntyivät kristityiksi. Heidän joukossaan oli myös keisarinna Aleksandra.

Ilomantsin kappeliseurakunta (itäinen)

Ilomantsin alueella sijaitsee useampi pyhäkkö ja Ilomantsissa myös seurakuntakeskus Ilomantsin ortodoksinen seurakunta liitettiin Joensuun ortodoksisen seurakunnan kappeliseurakunnaksi vuonna 2021. Ilomantsin seurakuntasalia vuokrataan tilaisuuksia varten.

Pyhän profeetta Elian kirkko

Kirkkotie 15, 82900 ILOMANTSI
Temppelijuhla 20. heinäkuuta
Isännöitsijä pastori Oiva Puruskainen, puh.

Pyhä profeetta Elia on eräs maineikkaimmista Vanhan testamentin profeetoista, joka kohtasi monia vaikeuksia, mutta teki myös lukuisia ihmeitä. Profeetta Elia kukisti Jumalan Hengen voimalla epäjumalanpalveluksen. Hänet otettiin tulisissa vainuissa taivaaseen. Profeetta Elisa teki Elian viitan pyhäinjäännöksen avulla ihmeen.

Seurakuntakeskus Elia

Kirkkotie 17, 82900 ILOMANTSI

Seurakuntakeskuksena toimii Ilomantsi-järven rannalla sijaitseva 1800-luvulla rakennettu entinen seurakunnan pappilarakennus.

Ilomantsin pappila.virasto 768x576.jpeg

Mutalahden Neitsyt Marian syntymän tsasouna

Mutalahdentie 238, 82900 MUTALAHTI
Temppelijuhla 8. syyskuuta
Isännöitsijä Teuvo Matfeinen, puh. 050 442 3303

Kirkon perinteen mukaan Neitsyt Marian vanhemmat Joakim ja Anna kärsivät pitkään lapsettomuudesta ja rukoilivat Jumalalta apua. Ylienkeli Gabriel ilmoitti heille Marian syntymästä. Kiitolliset vanhemmat lupasivat pyhittää lapsensa Jumalalle. Tämä lupaus kasvoi hyvää hedelmää, kun Mariasta tuli neitseellisesti Vapahtajan äiti eli Jumalansynnyttäjä.

Hattuvaaran Pyhien Pietarin ja Paavalin tsasouna

Hattujärventie 1, 82967 HATTUVAARA
Temppelijuhla 29. kesäkuuta
Isännöitsijä Lassi Puruskainen, puh.

Pietari, juutalaisten apostoli, on yksi Jeesuksen lähimmistä oppilaista. Jeesuksen ristiinnaulitsemisen edellä hän kielsi Herran, mutta Vapahtaja kutsui hänet uudelleen. Paavali, pakanoiden apostoli, ei ollut kahdentoista opetuslapsen joukossa, vaan vainosi seurakuntaa, kunnes kääntyi Kristuksen ilmestyttyä hänelle. Paavali omisti elämänsä Herran palvelemiseen. Molemmat apostolit kärsivät marttyyrikuoleman.

Sonkajan Pyhän ristin tsasouna

Issakantie 115, 82915 SONKAJA
Temppelijuhla 14. syyskuuta
Isännöitsijä Jussi Matveinen, puh.
 

Kirkko viettää pyhän ristin ylentämisen juhlaa muistaen ristin pyhäinjäännösten löytämistä keisarinna Helenan toimesta 300-luvulla. Jo Raamatussa risti saa suuren arvon Herran uhrin vuoksi: ”Niin kuin Mooses autiomaassa nosti käärmeen korkealle, niin on myös Ihmisen Poika korotettava, jotta jokainen, joka uskoo häneen, saisi iankaikkisen elämän” (Joh. 3:14). Pyhän ristin kunnioitus kirkossa on Vapahtajan kunnioitusta.

Huhuksen Kristuksen taivaaseenastumisen tsasouna

Huhuksentie 33, 82900 ILOMANTSI
Temppelijuhla Kristuksen taivaaseenastumisen juhla (helatorstaina; liikkuva juhla)
Yksityisessä omistuksessa.

Jeesus nousi ristinkuolemansa jälkeen kuolleista, astui ylös taivaaseen, istui Isän oikealle puolelle ja tulee aikanaan tuomitsemaan koko maailman. Ihmiseksi tullut Jumalan Poika, Jeesus Kristus, kohotti ruumiissaan ihmisyyden taivaaseen, jotta jokainen voisi pyhän kirkon yhteydessä elää Jumalalle, kasvaa kohti täyttä ihmisyyttä ja löytää tien ikuiseen elämään Jumalan luona.

Parppeinvaaran Kaikkien pyhien tsasouna

Parppeintie 4c, 82900 ILOMANTSI
Temppelijuhla kaikkien pyhien sunnuntai (viikon päästä helluntaista)
Yksityisessä omistuksessa.

Kaikkien pyhien juhla on omistettu niille lukemattomille pyhille ihmisille, jotka ovat eläneet eri aikoina ja eri puolilla maailmaa, ja joiden nimet vain Jumala tietää. Pyhät ovat suuri todistajien joukko kirkossa: ”Kun siis ympärillämme on todistajia kokonainen pilvi, pankaamme pois kaikki mikä painaa ja synti, joka niin helposti kietoutuu meihin. Juoskaamme sinnikkäästi loppuun se kilpailu, joka on edessämme, katse suunnattuna Jeesukseen, uskomme perustajaan ja täydelliseksi tekijään.” (Hepr. 12:1-2) 

Takaisin sivun yläosaan
Sivustomme käyttää evästeitä käyttäjäkokemuksen parantamiseksi. Voit säätää valintojasi asetuksista