Kuopion ja Karjalan hiippakunta • Suomen ortodoksinen kirkko • Konstantinopolin ekumeeninen patriarkaatti

Sinä lähetät odottamatta avun. Sinä lohdutat.

Katkelma kiitosakatistoksesta

Sinä lähetät odottamatta avun. Sinä lohdutat.

Katkelma kiitosakatistoksesta

Kun apu on tarpeen

Diakoniatyössä tuemme avuntarvitsijoita mahdollisuuksiemme mukaan. Ortodoksinen hengellisyys näkyy toiminnassamme, mutta avun saaminen ei edellytä kirkon jäsenyyttä. Diakoniatyötekijän yhteystiedot henkilökohtaisia ajanvarauksia varten löytyvät yläpuolella olevasta linkistä.

Tältä sivulta löydät tietoa:

  • Keskusteluavusta
  • Ruoka-avun eri muodoista
  • Sururyhmästä
  • Lähimmäispalvelusta
  • Vierailuista hoitolaitoksiin ja sairaaloihin
  • Vankilavierailuista
  • Vastaanottokeskusten kanssa tehtävästä yhteistyöstä

Ilomantsin kappeliseurakunnan diakoniatyöstä löytyy tietoa kappeliseurakunnan omilta sivuilta.

Kaipaatko kuuntelijaa?

Kirkko tulee vierelle, kun sairaus, yksinäisyys ja elämän vaikeudet saavat etsimään hengellistä ja henkistä apua. Kuka tahansa voi tulla papin luo keskustelemaan elämäntilanteestaan luottamuksellisesti. Kirkon jäsenille on tarjolla myös ehtoollisen, katumuksen ja sairaanvoitelun sakramentit. Myös diakoniatyötekijän kanssa voi sopia luottamuksellisen keskusteluajan, vaikka ei olisi kirkon jäsen. Toimitukset tai keskusteluajat varataan seurakunnan virastosta.

Voimaa sururyhmästä

Syksyisin aloittava sururyhmä on avoin kaikille, jotka haluavat työstää läheisensä menetyksestä johtuvaa surua vertaistuen avulla. Osallistuminen ei edellytä seurakunnan jäsenyyttä tai tietoa ortodoksisuudesta. Kokoontumisten rakenne seuraa sururyhmätyöhön tarkoitettua opasta "Kuuletko, kun kysyn ja huudan?"
Kokoontumispaikkana on Joensuun seurakuntatalon neuvotteluhuone (Kirkkokatu 32). Ensimmäisen kokoontumisen alussa osallistutaan kirkossa vainajanmuistopalvelukseen (panihida). Tämän jälkeen tutustutaan sururyhmän toimintaan ja sisältöön. Muut kokoontumiset alkavat lyhyellä rukouksella ja kahvihetkellä. Viimeisellä kerralla toimitetaan jälleen rukouspalvelus edesmenneen puolesta. Alkukokoontumisen jälkeen ryhmään ei oteta mukaan uusia jäseniä. Akuuteissa tilanteissa voi ottaa yhteyttä seurakunnan pappeihin tai diakoniatyöntekijään. Uuden ryhmän aloittamisesta tiedotetaan seurakunnan etusivulla sekä tällä sivulla. Tulevasta ryhmästä voi kysellä myös diakoniatyöntekijältä.

Sururyhmän vetäjinä toimivat Isä Marko Mäkinen ja diakoniatyöntekijä Katja Kanninen

Ilmoittautumiset sururyhmään viimeistään 4.9.2024 mennessä.

Sururyhmät kokoontuvat seuraavanlaisesti;
klo 17-18:30 11.9.2024 ( Kokoonnutaan kirkkoon panihidaan)
klo 17-18:30 25.9.2024
klo 17-18:30 9.10.2024
klo 17-18:30 23.10.2024
klo 17-18:30 6.10.2024
klo 17-18:30 20.10.2024
klo 17-18:30 4.12.2024

Ruoka-apu

Leipäjakelu

Leipää voi käydä noutamassa diakoniatila Betlehemistä (”leivän talosta”) keskiviikkoisin klo 9-11 (Kirkkokatu 32, JOENSUU; Sairaalakadun puoleinen pääty). Leipää jaetaan sen mukaan kuin sitä on saatu lahjoituksena Porokylän leipomolta. Leipää jaetaan lähes poikkeuksetta viikoittain aina keskiviikkoisin. Käy tarkistamassa etukäteen seurakunnan kalenterista onko kuluvalla viikolla jakelua.

Diakoniaruokailut

Diakoniaruokailut ovat Joensuun seurakuntatalon seurakuntasalissa (Kirkkokatu 32, Joensuu). Loppukevään 2024 päivät ovat: 25.4., 30.5. Ruokailut jatkuvat syksyllä. Päivämäärät löytyvät myös seurakunnan kalenterista. Ateriamaksu 1 €. (Kesällä ruokailuja ei järjestetä).

Lähimmäispalvelu

Lähimmäispalvelu toteutetaan vapaaehtoisten voimin ortodoksisen elämännäkemyksen pohjalta. Vapaaehtoinen, nimetty henkilö viettää aikaa hänelle osoitetun lähimmäisen kanssa muun muassa keskustellen, lukien ja ulkoillen. Hän voi avustaa myös kodin ulkopuolella asioinnissa tai kirkkomatkalla, jos niin sovitaan. Palveluun ei kuulu kodin siivous, ruoanlaitto tai muut kotityöt. Vapaaehtoiset ovat luotettavia ja vaitiolovelvollisia seurakuntamme kouluttamia henkilöitä. Palvelu on maksutonta. Vapaaehtoisen mahdolliset matkakulut korvaa seurakunta, ei avustettava. Lisätietoja saa diakoniatyöntekijältä.

Toiminta hoitolaitoksissa ja sairaaloissa

Työntekijämme vierailevat seurakunnan alueella sijaitsevissa hoitolaitoksissa ja sairaaloissa huomioiden erityisesti ne laitokset, joissa on ortodoksisen kirkon jäseniä. Lyhyisiin hartaushetkiin ovat silti tervetulleita kaikki. Vierailujen yhteydessä pyrimme tuomaan ehtoollista ortodoksisen kirkon jäsenille. Vierailemme pyynnöstä myös yksittäisten ortodoksien luona. Vierailupyynnöt ja peruuntumiset virastoaikana puhelimitse seurakunnan virastoon. Äkillisissä tapauksissa virastoajan ulkopuolella voi ottaa yhteyttä suoraan pappiin. Kiireellisissä tapauksissa tämä voi edellyttää soittoa useammalle papille, sillä seurakunnassamme ei ole päivystysnumeropalvelua.

Vankilavierailut

Papin vierailut sovitaan rikosseuraamuslaitoksen kanssa vangin oman pyynnön perusteella. Toiminnan keskiössä ovat jumalanpalvelukset, hartaushetket ja sielunhoidolliset keskustelut. Papit ovat vaitiolovelvollisia. Vierailupyynnöt ja peruuttamiset tehdään virastoaikana seurakunnan virastoon.

Vierailut vastaanottokeskuksissa

Seurakuntamme tekee resurssiensa mukaan turvapaikanhakija- ja pakolaistyötä. Toimimme yhteistyössä SPR:n ja muiden toimijoiden kanssa. Seurakuntamme tarjoama sosiaalinen, henkinen tai hengellinen apu ei edellytä ortodoksista elämänvakaumusta. Yhteistyötä koskevat tiedustelut virastostamme.

Takaisin sivun yläosaan
Sivustomme käyttää evästeitä käyttäjäkokemuksen parantamiseksi. Voit säätää valintojasi asetuksista